De 12 Mytene presentert av Tom Wishon

Logo Tom Wishon Golf TechnologyTom Wishon har skrevet om 12 Myter om golfkøller. Veldig mange golfere tror på disse mytene, og vi føler at det er viktig å presentere dem. Etter å ha lest dem, tenk på hvor mange av dem du trodde på. Her finner du den originale PowerPoint presentasjonen fra Tom Wishon om de 12 Mytene.

Myte 1 - Moderne golfkøller går lengre enn køller som er noen år gamle

Dette kan virke som det er sant, men dette er rett og slett fordi dagens køller har mindre loft enn før. Et standard 7-jern hadde på 40-tallet 40 grader loft, på 90-tallet var dette redusert til 36 grader, og mange av dagens sett har 33 eller 34 grader. Det betyr at det 7-jernet du har i din bag ligner mer på et 6-jern enn noe annet. Derfor går det lenger enn eldre modeller.

Myte 2 - Jo lengre skaft jeg har på driveren jo lengre går den

Høres jo veldig logisk ut. Er jo ren fysikk. Har du lengre skaft får du mer fart på køllehodet, og mer fart betyr jo mer lengde. Dette stemmer, men problemet er at lengde på skaftet er den mest avgjørende faktoren for nøyaktighet. Det betyr at siden du treffer ballen dårligere så går den ikke lenger. Tester har vist at den gjennomsnittelige golferen slår en meter lenger ved å bruke et skaft på 45" over et skaft på 43". Den gjennomsnittelige profesjonelle golfspilleren bruker et skaft på 44,5". Hvis de kunne bruke et skaft på 45" og tjene på det tror du ikke de ville ha gjort det? Og hvis de ikke kan håndtere et langt skaft, hvorfor har du et skaft på 45-46" på din driver?

Myte 3 - Jo mindre loft jeg har på driverene jo lengre går den

De fleste tror at hvis man slår en lav ball så går den mye lenger, men sannheten er at man trenger en svinghastighet på 160+ km/t for å kunne dra nytte av en loft på under 10 grader. Jo saktere man svinger jo mer loft trenger man. Hvordan får du vannet fra vannslangen til å nå lengst? Jo, du øker utgangshøyden på vannet. Det samme gjelder for golfballer. De fleste burde ha en loft på minst 12 grader på sin driver.

Myte 4 - Jo større hode jo bedre

Dette er til en viss grad sant, men siden det nå er begrensinger på trampolineeffkten på køllehoder (COR) så har det ingen reell gevinst å ha et hode på over 400cc. Et hode på 460cc har noe større tilgivelse, men det viktigste er at du har et hode med riktig loft slik at du får mest ut av din sving.

Myte 5 - Jeg bruker stivt skaft i køllene mine for det står det på de

Dessverre er det ingen standard for stivhet i golfindustrien. Det seom er S hos et merke kan være R hos et annet. Den eneste måten man kan finne ut den virkelige fleksen er ved å måle den reelle frekvensen på skaftet, samt se på dets bøyningsprofil.

Myte 6 - Nye køller har større "sweet spot"

"Sweet Spot" har alltid vært like stort, det er like stort som et knappenålshode. De produsentene egentlig mener når de snakker om større "sweet spot" er at køllene er mer lettspilte. Dvs. at de går nesten like langt selv om man ikke treffer dem helt perfekt. Dette er ikke nødvendigvis sant da det har vist seg at enkelte nye køller har en lavere MPF enn eldre modeller.

Myte 7 - Damekøller er designet for damer

Dessverre er ikke dette sant. De fleste køllemerkene bare endrer navn på sine herrekøller, setter i et rosa skaft, og vips er det damekøller.

Myte 8 - Jeg trenger noen køller til barna så jeg bare kutter ned noen gamle av mine køller

Dette er omtrent det værste du kan gjøre. Disse køllene vil sansynligvis ha feil vekt, loft, stivhet, og lie. Ønsker du at barna dine skal begynne med golf er det viktig at de får seg noen ordentlige køller. Ofte er det nok med bare et 7-jern og en putter for å vekke interessen.

Myte 9 - Køllene mine er akkurat de samme som de Tiger bruker

Dette er kanskje den største myten av de alle. De køllene du bruker er ca. like like som de proene bruker som den Subaruen du kjøper fra en bilforhandler er lik den Petter Solberg kjører. Tom Wishon laget Payne Stewarts siste sett og brukte over 300 timer på det.

Myte 10 - Alle køller som ikke er fra kjente merker er bare søppel

Dette kan være sant hvis det er snakk om kopikøller for disse er ofte søppel. Snakker du derimot om alt som ikke brukes av proene på tv tar du fryktelig feil. Selskaper som Wishon, Maltby og Golfsmith står for mange av nyvinningene på køllefronten, og disse køllene er vel så gode som alle de kjente merkene. Fordelene med disse merkene er at de tilbyr større fleksibilitet med tanke på tilpassing. Du kan derfor få et sett som passer bedre til deg som golfer ved å få en tilpassing hvor disse merkene brukes.

Myte 11 - Jeg fikk en tilpasning av en representant fra et kjent merke, det er jo bra

Dette er bedre enn ingenting, men problemet er at den personen som stod for testen ofte ikke har detaljkunnskapen som er nødvendig for å tilpasse køller samt at han har et begrenset utvalg av køller å velge mellom. Han er også interessert i å selge noe han har på lager akkurat nå. Får du en ordentlig tilpassing så har din køllemaker et utall av skaft og køllehoder å velge mellom, og du er med på å velge hvordan du vil sette sammen akkurat ditt sett.

Myte 12 - Tilpassede køller er bare for gode spillere

Dette er så feil som det kan bli. Hvis du gir køllene dine til Tiger så kan jeg forsikre deg om at han ikke trenger lang tid på å slå perfekte slag med dem. Dette er fordi hans ferdigheter er så gode at han lett kan tilpasse seg hva som helst. Den gjennomsnittelige golferen derimot trenger all den hjelpen han kan få. Hvis du får køller som passer til den svingen du har nå så kan du fort se store forbedringer på dine resultater. Tilpassede køller kan hjelpe deg med å bli den beste golferen du kan bli utifra ditt ferdighetsnivå.